Influenza (grip) salgını dünyadaki bir çok ülke gibi Türkiye’yi de etkiledi. Salgının dünyada daha bir kaç hafta devam edeceği ön görülüyor.
Hastalık hafif belirtilerle olabileceği gibi, hayatı tehdit edebilen ağır bulgularla da seyredebilir.
Grip, yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrısı, baş ağrısı, aşırı bitkinlik, kusma, karın ağrısı, ishal gibi belirtilerin bir kaçı veya hepsi ile kendini gösterebilir.
Kesin tanı koymak için en sıklıkla kullanılan test, virüs antijenlerini arayan hızlı influenza testidir. Bu test 10-15 dakikada sonuç verse de moleküler test kadar duyarlı değildir. Hekim her zaman test istemeyebilir. Salgın zamanları belirtiler ve muayene bulguları grip ile uyumlu ise tedavi doğrudan başlanabilir.
Influenza tedavide antiviral ilaçlar kullanılır. Tedavide kullanılan anti viral ilaçlar oseltamivir, zanamivir, peramivir, baloxavir jenerik gruplardır. Türkiye’de oseltamivir grubunun farklı marka isimlerindeki ilaçları bulunmaktadır. Tedavi beş gün ilacın günde iki kez alınması ile tamamlanır.
Grip için risk grupları:
65 yaş ve üzeri, hamileler, küçük çocuklar, astım, kistik fibrozis, kanser, kalp hastalığı ve şeker hastalığı, doğuştan veya edinilmiş bağışıklık yetersizliği olanlar risk grubundadır. Bu kişilerde hastalık tedavisi hastane gözetiminde yapılabilir.
Altı ayın üzerindeki herkes grip aşısı olabilir.
Hastaların evde kalması, dışarı çıkarken ağzını ve burnunu kapatması bulaşı azaltır. Ellerin sabun ile sık yıkanması veya dezenfektan sıvı ile temizlenmesi en önemli korunma yöntemidir. Ellerin ağıza , burnuna sürülmemesi mikrobun giriş kapılarına ulaşmasını engeller. Hasta olmamak için iyi beslenme, yeterli uyku gereklidir.
Influenza kuzey yarım kürede Aralık ile Mart ayları arasında görülmektedir
Ocak ve Şubat aylarında hastaların sayısı en fazladır
Hastalık belirtileri çıkmadan bir gün önceden başlayarak belirtiler çıktıktan 5-7 gün sonraya kadar bulaşıcılık devam eder. Çocuklar bir haftadan fazla virüs saçabilir.
Influenza virüsünün A,B,C,D tipleri vardır. Dünyada en büyük salgınlar A tipi ile görülmüştür. A tipi İnfluenza virüsünün H proteininin 18, N proteinin 11 alt grubu vardır. Değişik H ve N proteini bileşenlerinden 198 çeşit İnfluenza A tipi oluşabilir. Halen en sıklıkla salgın yapan A(H1N1) ve A(H3N2) tipleridir .
Virüsün proteinleri zaman içinde hafif mutasyon gösterebilir. İnsan bağışıklık sistemi yeni virüs yapısını tanımayabilir. Bu durumda ikinci kez influenza enfeksiyonu geçirmek mümkündür.
Koronavirüs Nedir?
Alerjik Bronşitte Tedavinin Önemi