Balgamın içeriğinde çoğu zaman mikroplar ve o mikropları öldürmek için oraya çağırılmış beyaz küreler şeklinde ki sıvı salgı ve o sıvının içerisinde mikropları ve tozları yok edecek çeşitli kimyasal uyaranlar vardır.
Balgamın rengi son derece önemlidir. Şeffaf köpük-köpük jelâtin kıvamında olan balgam genellikle alerjik astımın belirtisi olacaktır. Ancak balgamın rengi değişmeye başladığı zaman özellikle sarı veya yeşil renk almaya başladığı zaman bu balgam bir alt solunum yolu enfeksiyonunun belirtisi olacaktır. Eğer balgam kahverengileşiyorsa bunun içerisinde mantar enfeksiyonu bulunabilir. Kırmızı renkte olan balgamda kanama olabilir.
Balgamın miktarı da oldukça önemlidir. Eğer balgam sıvı ve yeşil renkte olup bir yumurta kabını dolduracak kadar çıkıyorsa bu durum basit ve küçük bir enfeksiyon olabileceği gibi miktarın artışı özellikle yarım yada bir su bardağını dolduracak kadar balgam çıkarıyorsa burada bronşiektazi dediğimiz bir hastalık düşünülmelidir. Yani nefes borularının genişlediği, varis damarı gibi şekil bozuklukları olan ve akciğerin içerisinde bütün hava borularının mikrobik irin taşıdığı bir hastalığın akla gelmesi söz konusudur. Bu bronşiektaziyi oluşturacak ,bu aşırı balgamı yaratacak hastalıkların başında doğuştan meydana gelen ve genetik hastalık olan Kistik Fibrozis ve nefes borusundaki küçük tüycüklerin bozuklukları (silya)veya doğuştan bağışıklık sistemi ile ilgili bozukluklar akla gelmelidir.
Koronavirüs Nedir?
Alerjik Bronşitte Tedavinin Önemi