Nefes borusunda aniden daralma, nefes alma güçlüğü, hırıltılar, öksürük nöbetleri olabilir. Boğulur gibi nefes alan veya boğulur gibi öksürüp arkasından kusan çocuklarda astım bronşit düşünülmesi gerekir. Özellikle koşarken, gülerken ve ağlarken çocukların öksürük belirtileri göstermesi bu hastalığın taşındığının bir işareti olabilir.
Astım bronşit tedavisinde nefes borusundaki hassasiyeti giderici –kontrol edici ilaçlar ve nefes borusunu genişletici ilaçlar kullanılır. Nefes borusunu genişleten ilaçlar geçici rahatlık sağlarken asıl nefes borusunda bu iltihabi reaksiyonu baskılayan kontrol edici ilaçların bütün hastalığı kontrol edinceye kadar kullanılması uygundur.
Belirtiler erişkinlerdeki belirtilerle benzer şekildedir. Ama çoğu zaman sık nefes darlığı ve akciğerin içinde sıkışan salgıların iltihaplanması nedeniyle öksürük ve ateş belirtileri ile kendini gösterebileceği için bazen enfeksiyon olarak yanlış algılanabilir. Küçük çocuklarda teşhisi zor olduğundan genellikle solunum yolu enfeksiyonu tanısıyla tekrarlayan defalarda antibiyotik ve öksürük şurupları verildiği görülmektedir. Hâlbuki altta yatan astım bronşitin kontrol edici ilaçlarla tedavi edilmedikçe düzelmesi söz konusu olmayacaktır. Bir çocuğun veya bebeğin çok sık aralıklarla göğsünden hırıltı gelmesi, öksürmesi ve balgam çıkarması ve doktor tarafından sık antibiyotik ve öksürük şurubu yazılması halinde astım bronşit şüphesi düşünülmeli –araştırılmalı ve tedaviye alınmalıdır.
Astım bronşit için çeşitli şifalı bitkiler ve bunların yanı sıra bıldırcın yumurtası gibi önerilerde halk arasında sıkça yapılmaktadır. Ancak bu tip öneriler bilimsel olarak desteklenmiş araştırmalara dayanmamaktadır. Bu nedenle astım için herhangi bir şifalı yiyecek veya bitki olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Aksine bu bitkilere alerjisi olan bir kişi bu tip bitkilerden kullandığı zaman hastalığın alevlenmesi bile söz konusu olabilir.
Koronavirüs Nedir?
Alerjik Bronşitte Tedavinin Önemi