Astım nefes borularının mikrobik olmayan iltihabıdır. Buna bağlı olarak sekresyonlar yani salgılar nefes borusunda artar, nefes borusu kasılır ve mukus dolar ve bunun sonucunda özellikle geceleri olan öksürük, hırıltı, nefes darlığı, göğüsten gelen ıslık sesleri, göğüs kafesinin sıkışması, bazen göğüs ağrısı ve basınç hissi ortaya çıkar. Bütün hastalarda belirtiler aynı şekilde olmayabilir; bazı hastalarda tüm belirtiler beraber seyrederken bazen birkaçı bir arada görülebilir. Astım atağı olduğu taktirde bu belirtiler daha şiddetli olarak ortaya çıkacaktır. Astım atağı ile ilgili bulgular bazı insanlarda farklı periodlarla (farklı aralıklarla) gelebilir. Hastalığın ara sıra daha kötüleştiği ve düzeldiği dönemler gözlemlenir.
Astımda birkaç uyarıcı işaret vardır; tekrarlayan sık öksürük ve bu öksürüğün özellikle gece görülmesi, çok çabuk nefessiz kalabilme örneğin merdivenden çıkınca veya arkadaşlarıyla top oynadığı zaman aniden nefessiz kalma, çabuk yorulma, bitkin ve halsiz olma özellikle hareket ettiği zaman egzersiz yaptığı zaman kendini bitap ve zayıf hissetme, egzersiz sırasında öksürük veya göğüsten hırıltı gelmesi, yorgunluk, çabuk moral bozukluğu, huysuzluk, ruh halinin sık sık değişkenlik göstermesi, nefes ölçüm aletlerinde özellikle tepe akım hızı ölçen alette çok belirgin ve hızlı düşüklüklerin ortaya çıkması, nezle-grip gibi hastalıklarda belirtilerin özellikle burun akıntısı, öksürük, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı olarak ortaya çıkması ve uyku düzensizliği veya uyku sırasında nefes almakla ilgili sıkıntı çekmek astım belirtisi olabilir.
Astım atağı sırasında çok ani olarak nefes boruları kasılmış ve iltihaplanmıştır. Nefes borularında çok aşırı bir salgı yapılmaktadır. Bunun neticesinde göğsünden çok şiddetli ıslık sesleri gelme nefes alırken ve verirken gürültülü hırıltı seslerinin olması, durmaksızın öksürme, dinlenmeye veya konuşmaya izin vermeyen bir öksürük nöbeti, çok hızlı nefes alıp verme, göğüs kafesinde ağrı ve basınç hissi, boyunda ve göğüs kaslarında kasılma-sıkışma hislerinin olması, normal zamanda nefes alıp verirken dikkat çeken bir unsur olmamasına rağmen göğüs kafesindeki kasların kasıldığının görülmesi, konuşma zorluğu, özellikle gülmeyi tamamlayamadan nefes alma ihtiyacının olması, endişe ve panik hissi, yüzde solma ve terleme, dudakların mor bir hal alması, tırnak uçları ve parmak uçlarında morarmanın olması astım atağının belirtileri olabilir.
Koronavirüs Nedir?
Alerjik Bronşitte Tedavinin Önemi